fredag 11. desember 2009

Julekalender 12. desember


I morgen er det Lucia og da er det godt med Lussekatter.
Her får du husets oppskrift på Lussekatter. Mmmm...










LUSSEKATTER

Du trenger:
50 gr. (1 pk) gjør
150 gr. smør
5 dl melk
1 gr safran + 1 sukkerbit (eller 1/2 ts gurkemeie)
1 egg
1/2 ts salt
1 1/2 dl sukker
ca. 15 dl. hvetemel

Egg til pensling
Rosiner til pynt

Slik gjør du:
1. Smuldre gjæren i bakebollen. Knus safranen sammen med en sukkerbit i en morter (eller ha gurkemeien rett i bakebollen). Ha dette i bakebollen.

2. smelt smøret i en gryte, tilsett melken og trekk gryten fra varmen, melkesmørblandingen skal være fingervarm. Hell litt av væsken i bakebollen og rør til gjæren er oppløst.

3. Rør så inn resten av melkesmørblandingen, sammenvispet egg, salt og sukker. Arbeid inn mel til du har en smidig og blank deig som så vidt slipper bakebollen.

4. deigen skal hege lunt og tildekket i 30-40 minutter (til dobbel størrelse).

5. Ta deigen ut av bakebollen og elt den litt. Tilsett eventuelt mer mel dersom den er klissete å jobbe med.

6. Del deigen i ca. 35 biter som trilles til tynne ca. 20 cm lange pølser. Lussekatter kan formes på en rekke måter men den enkleste er å førme pølsen til en s som er helt sammensnurret. (som de bake-essene med sukker man kan kjøpe). Fest en rosin i hver snurr. Du kan også ta to lange pølser inntil hverandre og snurre de fra hverandre øverst og nederst til du har faste snurrer som i bokstaven S.

7. La lussekattene så heve lunt og tildekket i ca. 20 minutter. Varm imens stekeovnen til 230 °c.

8. Etter heving pensler du lussekattene forsiktig med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen i 8-12 minutter.

9. Avkjøl lussekattene på rist, under et håndkle.

Tips! Lussekattene tåler godt frysing. Ekstra gode blir de hvis de lunkes i ovnen før servering.


I gårsdagens luke var det kun 1 person som hadde kommentert og det var Kate! Så stjerne punchen sendes til henne. Gratulerer!

Dagens gavekort ble vunnet av Lene Syljeset Skjørvold. Gratulerer!

4 kommentarer:

  1. Det er godt med Lussekatter.Feiret den igår på arbeid,så jeg orker ikke lage noen hjemme.Her må det bakes andre sorter. :)

    SvarSlett
  2. Er ingen stor baker jeg altså.... jada mamma, jeg vet jeg har passert 40....
    Har skrevet ut oppskriften jeg og har planer om å bestille en porsjon FERDIGE kaker av mamma ;)

    SvarSlett
  3. Takk for herlige kommentarer! *ler* =0}

    SvarSlett

Takk for din kommentar. :D
Thank you for your comment. :D

3 nøtter til Askepott - Hele historien

Askepott og prinsen. Foto: NRK Jeg elsker filmen "3 nøtter til Askepott" som sendes på NRK hver julaften. Og jeg vet jeg ikke...