torsdag 11. november 2010

Hvorfor er Swarovskikrystall så spesielt?

På slutten av 1800-tallet var glassindustrien i Europa i Bømen. Bømen er en historisk region i Sentral-Europa og et tidligere kongerike som i mange århundrer var en del av det tysk-romerske rike og Habsburgerriket (senere Østerrike). Den viktigste byen og historiske hovedstaden er Praha (Prag).

 Smykkene og crystallkutting ble påvirket av Byzantiske riket (også kalt Østromerriket som var et resultat av keiser Konstantin den stores opprettelse av Konstantinopen som Romerrikets nye hovedstad i 330)  og Austro-Hungarian (i dag Kalt Bratislava).

Denne tiden var en tid da det gjaldt å overgå hverandre når det gjaldt å vise rikdom. Rikdom var det samme som makt. Og jo flottere noe var jo bedre. Dette medførte at krystall ble brukt til de mest fantastiske kreasjoner og glasskuttingskunsten tok et kvantesteg fremover. Og det mest på grunn av en ung mann med nyskapende tankegang ingen glasskuttingskunsten, nemlig Daniel Swarovski.

Etter å ha hjulpet glasskutterne i Bohemia med å mekanisere glasskuttingen dro Daniel Swarovski videre til Wattens, en liten by i Østerrike. I 1895 stiftet han et selskap som han kalte Swarovski. Han hadde to partnere; Frank Weiz og Amand Kosmann. Etter noen år kjøpte Swarovskifamilien disse to ut av selskapet og har siden den gang vært et 100 % familieeid selskap.

I gjennom hele 1900-tallet og frem til nå så har Swarovskinavent og produktene stått for kvalitet og haute couture. Store designere som Coco Chanel, Elsa Paul Poiret og Christian Dior, for å nevne noen, har samarbeidet med Swarovski i utviklingen av fargene og glansen på krystallene. Tidlig i 1950-årene samarbeidet bl.a. Dior med Swarovski i utarbeidelsen av AB-finishen (Aurora Borialis).
 
Krystall har vært i vårt dagligliv siden det kom med i moten i 1930-årene. Før det var det vanlig glass som ble brukt som pynt på klær (om man ikke brukte ekte stener). I dag er krystall en del av hverdagen. Fra drikkeglass, knapper, pyntegjenstander og i smykker. For å nevne noe. Men det mest kjente merket innen krystall er uten tvil Swarovski. Det er og det mest kopierte. Så kjøper du større krystallgjenstander eller anheng  fra Swarovski. Se etter Swarovskimerket (som vist på bildet ovenfor)

3 kommentarer:

  1. Takk, det var interessant. Vi omgir oss med ting og så aner vi egentlig ikke noe om forhistorien.

    SvarSlett
  2. Alltid kjekt at noen liker det jeg skriver og ikke minst skriver om! Takk! :)

    SvarSlett
  3. Interessant. Dette visste jeg ikke. Synes swarovski krystaller er så fine!

    SvarSlett

Takk for din kommentar. :D
Thank you for your comment. :D

Snart konfirmasjonstid - Soon confirmation time

Hei! Da er vi inne i den tiden på året der tanter, onkler, besteforeldre og foreldre drar fra butikk til butikk på jakten etter den re...