onsdag 15. september 2010

Om gull


Rent gull er et meget mykt edelmetall og blandes (legeres) derfor ut med for eksempel kobber for å gjøre dette mer egnet, slitesterkt og solid når det skal lages smykker. Får å få 585 (14 kt.) gull må blandingen inneholde 58,5 % rent gull, dvs. i ett kilo må det være 585 g rent gull (585/1000). I utlandet er det normalt å stemple varene med 18, 14, 9 og 8 karat.

Rent gull er et meget mykt edelmetall og blandes (legeres) I Norge er det ikke lov å stemple og angi finheten på varen med for eksempel 14 kt. I slike tilfeller skal det stemples med 585. I utlandet stempler det ofte 925 om det er gull på sølv.
 
Jeg ser stadig på nettet beskrivelser om prodtuker laget av valset gull. Og når man leser nærmere viser det seg å være gull på messing eller annet metall. 

Å skrive at det er valset gull er ganske misvisende. Enkelte skriver valset gull i den tro at det er rent gull det er snakk om. Kundene tror på det som er skrevet og kan bli forledet til å tro at det er rent gull. Så vidt meg bekjent er det ingenting som heter valset gull.

Selv om gullet blir festet til produktet ved hjelp av press og varme. I utlandet kalles disse produktene for "gold-filled" altså gull-fylt. Og blir og omtalt som "rolled gold-plate" rullet og gullplatet". Gold-filled (eller det som mange kaller valset gull) inneholder kun 1/60 del gull i motsetningen til 14 karat gull hos gullsmeden. som inneholder 58,5 % gull.  Da som regel på en base av sterling sølv. Og merket med 585.Konklusjon:Men!Når dette er sagt er "gold-filled" (eller rullet gull som mange kaller det) en god erstatning for dyrere gull, da det vistnok er 50-100.000 ganger tykkere gull-lag på denne måten enn ved vanlig forgylling. Dermed vil det ta lengre tid før gulle slites av. 5-30 år. Men det er jo alt etter bruken. Så om man ikke bruker smykket hver dag, kan gullet på smykket vare livet ut.

Karatbenevnelse i forbindelse med Gull:
24k = 99,9 % rent gull (gullsmedstempel 999,9)
22k = 91,3 % rent gull
18k = 75 % rent gull (gullsmedstempel 750)
14k = 58,5 % rent gull (gullsmedstempel 585)
12k = 50 % rent gull
10 k = 41,7 % rent gull

I utlandet bruker de både:
- Gold Plated (som nedenfor men uten krav til minstetykkelse av gullet)
- Gold-filled (10 karat gull eller mer over hvilket som helst basemetall. Slites av ved jevnlig bruk over tid men gullbestandelen skal være minst 1/20 del av totalvekten
- Gold Vermeil 14k eller mer på Sterling sølv. (det som blir stemplet 585 hos gullsmeder i Norge og som enkelte kaller valset gull)

I Norge bruker vi bare forgyllet. Om ting som har fått et lag gull. Egentlig burde vi fått til et system der vi kunne begrunne om det var 1/20 del av vekten som var gull eller om det bare var et tynt lag. (herved lover jeg å starte med dette for å unngå mer forvirring. Forhåpentligvis)

Til slutt litt morsom fakta: Visste du at gull kan hamres så tynt at solen kan skinne igjennom?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar. :D
Thank you for your comment. :D

Snart konfirmasjonstid - Soon confirmation time

Hei! Da er vi inne i den tiden på året der tanter, onkler, besteforeldre og foreldre drar fra butikk til butikk på jakten etter den re...