søndag 13. juni 2010

Vedlikehold av smykker

Unngå å få pussemidler på perler og stener da flere av disse ikke tåler pussemidler. Rav er eksempel på smykkestener som løses opp av bl.a. ammniakkholdige produkter.

Smykker, stener og perler kan og ta skade av solkremer, parfymer, hårspray og rengjøringsmidler. Så ta på smykkene på til slutt og ta dem av før du skal du gjøre rent.

Har du perler du ikke bruker så ofte ta dem i hendene når du f.eks. ser en film og "kos" litt med dem. Hudfettet fungerer nemlig som "smøring" for å holde perlene flotte.
Du kan og gni dem med et mykt håndkle et par ganger i året. De får og lett skraper så oppbevar dem i smykkeposer. Perler blir penest av å bli brukt.


Sølvsmykker holder seg penest når de blir oppbevart i zip-poser og uten å bli blandet med andre metaller. For sølv er mykt og andre metaller kan lett skrape opp sølvsmykker.

Gullsmykker er og myke og bør og oppbevares i xip-poser uten å blandes med andre metaller som kan skrape opp gullsmykkene


PUSSEMIDLER DU KAN LAGE SELV

Til gullsmykkerBland en del 3,5 % edikk og en del lunkent vann. Påfør blandingen med en myk klut og gni litt før du tar en tørr klut og gnir det tørt.

Til kobbersmykker og annet av kobberPåfør ketchup med en myk klut og gni litt. Ta deretter en ren klut og tørk av eller skyll smykket/gjenstanden under lunkent rennende vann før du tørker av med en myk og ren klut.

Til sølvsmykker og sølvtøy
Legg aluminiumsfolie nederst  i vasken eller i en bollen. Fyll på med varmt vann og ha i en spiseskje med salt pr. liter vann. Ha deretter i sølvsmykkene eller det du måtte ha av sølv som trenger en puss. La dette ligge i blandingen til det er blitt blankt, skyll av og tørk til slutt med en tørr og myk klut. (om smykkene/sølvtøyet er veldig svart. Kan prosessen gjentas. Evt. kan du ha i mere salt).

Diamanter tåler denne behandlingen og de fleste andre stener og. Men ikke perler. Men er du i tvil om gjenstanden/smykket vil tåle behandlingen, bør du gå til gullsmeden for råd.

4 kommentarer:

 1. takk for tips, har sølvsmykker under behandling i en bolle nå. ☺

  SvarSlett
 2. Bare hyggelig! Det er den ultimate måten å "pusse" masse sølv på, på kort tid uten noe pes :)

  SvarSlett
 3. Tusen takk for mange gode tips :O)
  Dette kommer godt med.
  Ha en ny fin kreativ uke.
  Klem fra Connie

  SvarSlett
 4. Bare hyggelig! :) Kjekt at noen har bruk for de tipsene jeg gir! Takk i like måte! :) *klem*

  SvarSlett

Takk for din kommentar. :D
Thank you for your comment. :D

Snart konfirmasjonstid - Soon confirmation time

Hei! Da er vi inne i den tiden på året der tanter, onkler, besteforeldre og foreldre drar fra butikk til butikk på jakten etter den re...